LogoWebsiteWildenbergTransparantH275SmoothWinterSpringSint

Overzicht kogeldisciplines

Hieronder vind je een overzicht van de disciplines waarin je wedstrijden kan schieten voor de clubcompetitie (tevens voor de verplichte wedstrijddeelname). Wanneer je een andere discipline schiet dan de disciplines die hier genoemd zijn dan wordt de score niet verwerkt!

Pistool
discipline Houding-richtmiddelen: Schoten: Afstand: Schijf:
Meesterkaart licht staan, 10 25 m pistool
  niet leunen,      
  enkelhandig      
Meesterkaart zwaar staan, 10 25 m pistool
  niet leunen,      
  enkelhandig      
Klein kaliber pistool staan, 10 10 m luchtpistool
  niet leunen,      
  enkelhandig      
Geweer
Klein kaliber geweer zitten, 10 50 m KKG
  opgelegd,      
  diopter      
BR50 KKG zitten, 25 50 m BR50 schijf
  opgelegd,      
  kijker      
PG100 GKG liggen, 10 100 m PG100 kaart
  opgelegd,      
  kijker      
BR100 GKG zitten, 2 x 5 100 m BR100 kaart
  opgelegd,      
  kijker      
         

Klein Kaliber Pistool (10 meter)

De wedstrijd klein kaliber pistool wordt verschoten op de int. Luchtpistoolschijf waarvan de “10” slechts een diameter heeft van 11.5 mm en de “1” een diameter heeft van 155.5 mm.
Je schiet 10 schoten per wedstrijdkaart.

De afstand waarop geschoten wordt is 10 meter. Je schiet enkelhandig en je staat vrij, d.w.z. je leunt niet tegen de wanden van het schietpunt of tegen de tafel.

De discipline Klein kaliber Pistool wordt verschoten met pistool of revolver van het kaliber .22 (5,6 mm).

Meesterkaart Licht - Zwaar (25 meter)

Deze discipline wordt verschoten op de Int. Pistoolschijf 25/50 meter. Je schiet 10 schoten per wedstrijdkaart.

De afstand waarop geschoten wordt is 25 meter. Je schiet enkelhandig en je staat vrij, d.w.z. je leunt niet tegen de wanden van het schietpunt of tegen de tafel.

De discipline Meesterkaart licht wordt verschoten met pistool of revolver van het kaliber 5,6 mm (.22).
De discipline Meesterkaart zwaar wordt verschoten met pistool of revolver van het kaliber 7,62 t/m 9,65 mm (.30 t/m .38).

Klein Kaliber Geweer Diopter (50 meter)

Deze discipline wordt verschoten vanaf een schiettafel op de KKG kaart. Je schiet 10 schoten per wedstrijdkaart.

De afstand waarop geschoten wordt is 50 meter. Je mag een tweepoot of steun gebruiken, een kijker is niet toegestaan.

Deze discipline wordt verschoten met een geweer van het kaliber 5,6 mm (.22).

BR50 - BenchRest 50 meter

Deze discipline wordt geschoten met een Klein Kaliber Grendel Geweer op een afstand van 50 meter. Een kijker is toegestaan. Het geweer mag vóór opgelegd worden op een steun, de achterzijde van het geweer mag op een zandzak gelegd worden. 25 schoten per kaart, één per doel. Bij meer dan één gat per doel wordt de laagste score genoteerd. Het aantal proefschoten (onderste rij van deze kaart) is vrij.

Bij de BR50 worden de geschoten punten geteld. Naast het tellen van de punten wordt ook het aantal 'mouces' en de 'First Miss' genoteerd. De mouce is het kleine cirkeltje in de 10. Wanneer de ring van de mouce geraakt is telt deze als 1. Onder X-en wordt het totaal aantal mouces genoteerd.

De First Miss is de eerste keer dat de 10 gemist wordt. Hierbij wordt gekeken van doel 1 (linksboven) naar doel 25 (rechtsonder). Wanneer je doel 1, doel 2 en doel 3 een 10 schiet en doel vier een 9 dan wordt bij FM 40 genoteerd.

Wanneer aan het eind van het seizoen twee of meer schutters dezelfde score hebben wordt gekeken naar het aantal mouces. De schutter met het hoogste aantal mouces wint. Zijn ook het aantal mouces gelijk dan wordt gekeken naar de First Miss. De hoogste score FM wint dan.

PG100 - PrecisieGeweer 100 meter

Deze discipline wordt liggend geschoten met een Groot Kaliber Grendel Geweer op een afstand van 100 meter. Een kijker is toegestaan. Het geweer mag vóór opgelegd worden op een steun, de achterzijde van het geweer mag op een zandzak gelegd worden. 10 schoten per kaart, één per doel. Bij meer dan één gat per doel wordt de laagste score genoteerd. Het aantal proefschoten (linker en rechter rij op deze kaart) is vrij.

Bij de PG100 worden de geschoten punten geteld. Naast het tellen van de punten wordt ook het aantal 'mouces' en de 'First Miss' genoteerd. De mouce is het kleine cirkeltje in de 10. Wanneer de ring van de mouce geraakt is telt deze als 1. Onder X-en wordt het totaal aantal mouces genoteerd.

De First Miss is de eerste keer dat de 10 gemist wordt. Hierbij wordt gekeken van doel 1 (linksboven) naar doel 15 (rechtsonder). Wanneer je doel 1, doel 2 en doel 3 een 10 schiet en doel vier een 9 dan wordt bij FM 40 genoteerd.

Wanneer aan het eind van het seizoen twee of meer schutters dezelfde score hebben wordt gekeken naar het aantal mouces. De schutter met het hoogste aantal mouces wint. Zijn ook het aantal mouces gelijk dan wordt gekeken naar de First Miss. De hoogste score FM wint dan.

BR100 - BenchRest 100 meter

Deze discipline wordt vanaf geschoten met een Groot Kaliber Grendel Geweer op een afstand van 100 meter. Een kijker is toegestaan. Het geweer mag vóór opgelegd worden op een steun, de achterzijde van het geweer mag op een zandzak gelegd worden. Er worden in totaal 10 schoten gedaan, vijf schoten per kaart.

Bij BR100 gaat het om de groepsgrootte, telkens van de vijf schoten. Hiervoor wordt de hart op hart afstand gemeten tussen de twee kogelgaten die het verst uit elkaar liggen. Het maakt bij BR100 niet uit waar je op de kaart schiet zolang het maar binnen de rechthoek (met de S in de linker- en rechterbovenhoek) is.

De kleinste groep van de beurt wordt geteld.