LogoWebsiteWildenbergTransparantH275SmoothWinterSpringSint

Schietvereniging de Wildenberg

De vereniging is opgericht op 17 april 1964 en ingeschreven in het verenigingsregister onder nummer 40175531 bij de Kamer van Koophandel te Roermond.
De vereniging is KNSA gecertificeerd en in bij de KNSA geregistreerd onder nummer 8110.

De vereniging is gevestigd op Schietbaan de Wildenberg te Weert.

De vereniging heeft ten doel:

 • het geven van gelegenheid tot het beoefenen van de schietsport, zulks met inachtneming van de geldende wettelijke voorschriften
 • het behartigen van de belangen van haar leden op het gebied van de schietsport
 • het bevorderen van de schietsport

De verenigingstijden (voor leden met een geldig verlof) zijn:

 • vrijdag 12:00 tot 18:00
 • zaterdag 10:00 tot 18:00
 • zondag 10:00 tot 18:00

Aspirant-leden schieten in overleg met de trainers!

Tevens elke 2e maandag van de maand van 21.00 tot 23.00 uur op de 100 meter schietbaan in Veghel.


Kosten lidmaatschap

De kosten van het lidmaatschap van SV de Wildenberg voor 2024 zijn:

 • Alleen kleiduiven schieten OF alleen gebruik kogelbaan: € 147,00 per jaar (vier kwartalen, exclusief afdracht KNSA).
 • Zowel kleiduiven schieten alsook gebruik kogelbaan: € 200,00 per jaar (exclusief afdracht KNSA).
 • Je betaalt € 140,- inschrijfgeld, ook wanneer je al eerder lid bent geweest van de vereniging.
 • Ieder lid van SV de Wildenberg dient tevens lid te zijn van de KNSA. Ben je nog geen lid van de KNSA dan wordt je door ons aangemeld bij de KNSA.
 • De kosten voor het lidmaatschap van de KNSA zijn voor 2023 vastgesteld op € 42,50.
 • Wanneer je nog geen KNSA-lid bent betaal je € 42,50 voor de inschrijving bij de KNSA.
 • Voor informatie over het lidmaatschap van de KNSA: klik hier (de website van de KNSA wordt in een nieuw venster geopend)


Voorbeeld 1
Je hebt interesse in de schietsport, je bent nog niet eerder lid geweest van een schietsportvereniging (en dus nog niet lid van de KNSA), je wilt lid worden van SV de Wildenberg en je wilt kleiduiven gaan schieten.
In 2023 zijn de kosten voor het eerste jaar (1 januari tot en met 31 december, 4 kwartalen):
Inschrijfkosten SV de Wildenberg € 140,00
Lidmaatschap hagel SV de Wildenberg € 147,00
Inschrijfkosten KNSA € 42,50
Lidmaatschap KNSA € 42,50
TOTAAL € 372,00
Bij verlenging van jouw lidmaatschap betaal je geen inschrijfkosten meer.

Voorbeeld 2
Je bent lid van een andere schietsportvereniging, je wilt ook lid worden bij SV de Wildenberg per 1 juli (kwartaal 3), je KNSA afdracht loopt via de andere vereniging en je wilt kleiduiven en kogel gaan schieten bij SV de Wildenberg.
Inschrijfkosten SV de Wildenberg € 140,00
Lidmaatschap combi hagel en kogel SV de Wildenberg € 100,00 (voor de laatste twee kwartalen van 2023)
TOTAAL € 240,00
Bij verlenging van jouw lidmaatschap betaal je natuurlijk geen inschrijfkosten meer.

LET OP
De inschrijving van nieuwe leden is steeds per kwartaal. Je lidmaatschap gaat dus in per 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober van het jaar.
Jouw lidmaatschap is steeds tot en met 31 december van het jaar dat je lid wordt.
Je lidmaatschap wordt, nadat je de factuur betaald hebt, telkens met één jaar verlengd.
Aan het begin van november van een jaar sturen we je de rekening voor het lidmaatschap voor het volgende jaar. Wil je je lidmaatschap opzeggen doe dit dan liefst vóór 1 november van een jaar.

Lid worden - Voorwaarden

Lid worden bij Schietvereniging de Wildenberg is voor iedereen mogelijk die:

 • een verklaring omtrent het gedrag (VOG) krijgt van zijn/haar gemeente; of,
 • reeds lid is bij een andere in Nederland gevestigde schietvereniging en in het bezit is van een geldige WM4.

Ben je geïnteresseerd in een lidmaatschap van SV de Wildenberg dan kun je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. eerst een verzoek indienen tot een gesprek met een van de bestuursleden. Ben je na dit gesprek nog steeds geïnteresseerd dan kun je een aanvraagformulier voor de VOG en het 'aanvraagformulier lidmaatschap' meenemen.

Je kunt het aanvraagformulier VOG hier downloaden: Download vog-np-juni-2022. Dit is een digitale versie van het formulier. Je kunt het op de pc/laptop/tablet/smart phone invullen, printen en inleveren bij jouw gemeente. Om het formulier te kunnen invullen heb je wel Adobe Acrobat Reader nodig. Deze is gratis te downloaden vanaf de website van Adobe (LET OP! voor de Pro versie moet je betalen) of in jouw Play Store of App Store.

De VOG-aanvraag wordt altijd schriftelijk gedaan, na het introductiegesprek met een bestuurslid!

De VOG (van max. 2 maanden oud) plus het ‘aanvraagformulier lidmaatschap’ dienen geheel ingevuld en voorzien van twee pasfoto’s, ingeleverd te worden bij één van de bestuursleden van SV de Wildenberg. Dit zorgt ervoor dat je aanvraag in behandeling wordt genomen. 

Nadat je aanvraag is ingeleverd zal het bestuur jouw aanvraag beoordelen. Het bestuur laat je dan z.s.m. weten of je inderdaad lid kunt worden van SV de Wildenberg.

Ben je een gevorderd schutter, dan zal het bestuur je een 'proeve van schietbekwaamheid' laten afleggen. Hiervoor zal je op een door het bestuur bepaalde dag op de schietbaan een ronde kleiduiven dan wel enkele schoten op de kogelbaan moeten schieten onder toezicht van een bestuurslid, dan wel een gediplomeerd schietinstructeur. Hierbij zal tenminste gelet worden op de veiligheidsaspecten zoals die door jou getoond worden. Wanneer jouw 'proeve van schietbekwaamheid' als voldoende is beoordeeld staat niets je in de weg om lid te worden van SV de Wildenberg.

Indien je een beginnend schutter bent, kom je eerst 4x als introducé kennismaken met de vereniging. In deze 4 weken proefperiode maak je kennis met alle drie de hoofddisciplines die je kunt schieten bij onze vereniging, nl. pistool, geweer en hagelgeweer (kleiduiven). Na deze 4 weken wordt beoordeeld of je als aspirant kunt toetreden. Bij toetreding als aspirant word je meteen aangemeld bij de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (K.N.S.A.) waarna je daarvan jouw licentie ontvangt.

Je zal nu een keuze moeten maken uit één van de disciplines waarin jij je in eerste instantie verder wilt bekwamen.

De eerste 6 maanden, als aspirant, zullen als beoordelingsperiode gelden. In de eerste drie maanden dien je, in overleg met de trainer/instructeur, een aantal verplichte lessen te volgen. Deze lessen sluit je af met een proeve van schietbekwaamheid, voor jouw schietvaardigheidsbewijs. Wanneer je jouw schietvaardigheidsbewijs hebt gehaald ga je 'vrij' schieten, dit wil zeggen, samen met een begeleider/verenigingsverlofhouder van de vereniging. De instructeurs/trainers zullen je, buiten jouw schietvaardigheid, ook beoordelen op veiligheid, karakter en verenigingsgevoel.  Indien je na deze periode van zes maanden een positieve beoordeling krijgt ben je vanaf dat moment lid van de vereniging en gaat jouw eerste lidmaatschapsjaar in.

Als lid dien je regelmatig te komen schieten (minimaal 18 schietbeurten per kalenderjaar). Zolang je nog geen eigen wapen mag bezitten kun je altijd schieten met een clubwapen, onder leiding van een verenigingsverlofhouder. Heb jij je proeve van schietbekwaamheid eenmaal afgelegd, dan mag je ook gebruik maken van het wapen van een kennis, familielid e.d. zolang deze persoon maar altijd aanwezig is bij jou op het schietpunt.

Na jouw eerste jaar lidmaatschap (als volwaardig lid) kun je aan het bestuur vragen of je in aanmerking komt voor een 'verlof tot het voorhanden hebben van een vuurwapen'. Wanneer je hiervoor toestemming krijgt ga je op zoek naar een, voor jou, toegestaan vuurwapen. Met de gegevens van het wapen kun je dan jouw 'verlof tot het voorhanden hebben van een vuurwapen' aanvragen bij het bestuur. LET OP, zonder wapen kun je geen verlof aanvragen.
Nu je jouw vuurwapen hebt ben je vrij om op eigen gelegenheid te gaan schieten.

In dit K.N.S.A. artikel lees je meer over het aanvragen van een 'verlof tot het voorhanden hebben van een vuurwapen'.

LET OP! Wanneer je verlofhouder bent dien je te voldoen aan de wedstrijdverplichting van minimaal 5 (interne) wedstrijden in één discipline in één kalenderjaar. Lees hierover meer in dit artikel van de K.N.S.A..

Als lid geniet je van enkele voordelen:

 • Je koopt jouw kleiduiven tegen een gereduceerd tarief.
 • Je krijgt €5,- korting (per ronde) op schietinstructie van een schietinstructeur werkzaam bij Schietbaan de Wildenberg
 • Je hebt de mogelijkheid om patronen tegen gereduceerde prijs af te nemen (geldt alleen voor afname per 1000 patronen, bij schietbaan de Wildenberg)
 • Je kunt meedoen met de verenigingscompetities
 • Je bent ieder jaar uitgenodigd op de nieuwjaarsborrel (een zondag in januari).
 • Je bent welkom op de jaarvergadering welke ieder jaar in April wordt gehouden.
 • Je kunt na minimaal 1 jaar lidmaatschap in aanmerking komen voor een eigen 'verlof tot het voorhanden hebben van een vuurwapen' (met inachtneming van de opbouwregeling zoals toegelicht op de Wapengebruik pagina).

Statuten en Reglementen

 

Leden die de Huishoudelijke Reglementen en/of de Statuten van de vereniging willen doornemen krijgen, op verzoek, de documenten per e-mail opgestuurd.

Stuur daartoe e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met het verzoek om het Huishoudelijk Reglement en/of de Statuten opgestuurd te krijgen. Vermeld in de e-mail ook je naam, je lidnummer en het e-mailadres dat bij de vereniging bekend is.

Verplichte wedstrijddeelname

Informatie over de verplichte wedstrijddeelname vind je op de website van de K.N.S.A. Een model verklaring kan je op deze pagina downloaden.

Alle sportschutters met een verlof tot het voorhanden hebben van een vuurwapen dienen te voldoen aan de verplichte deelname van vijf wedstrijden per kalenderjaar in één discipline*. Dit geldt óók wanneer je, naast jouw verlof, een jachtakte hebt!!! Deze wedstrijden mogen interne competities of clubwedstrijden zijn mits het een door de KNSA gereglementeerde of erkende discipline betreft. SV de Wildenberg biedt je deze mogelijkheid middels de interne competitie en de clubwedstrijden.

Je hoeft maar bij één vereniging aan de wedstrijdplicht te voldoen.

Voor leden die zijn opgenomen in één of meerdere ranking-overzicht(en) van de KNSA overeenkomstig het Ranking-reglement ( zie KNSA SWR deel I hoofdstuk 21 ) en aan de ranking-eis (minimaal 3 scores) voldoen, geldt deze verplichting niet.

LET OP! Wanneer je alléén een jachtakte hebt hoef je niet aan de wedstrijdverplichting te voldoen.

Als je jouw wedstrijden bij SV de Wildenberg schiet hoef je niets te doen. Wij verwerken jouw scores. Elders op deze website kan je zien hoeveel wedstrijden je geschoten hebt en of je aan de wedstrijdplicht hebt voldaan.
Indien je bij een andere, bij de KNSA aangesloten vereniging uw wedstrijden schiet, wanneer je alléén een jachtakte hebt, wanneer je bent opgenomen in een ranking-overzicht van de KNSA of wanneer je (nog) geen verlof hebt verwachten wij één maal per jaar, in november, een e-mail waarin je dit aangeeft.

* Met vijf wedstrijden per kalenderjaar in één discipline wordt bedoeld vijf wedstrijden in één en dezelfde discipline. Dus bijvoorbeeld: vijf wedstrijden 25 meter meesterkaart licht (middels de interne competitie) of vijf wedstrijden 25 kleiduiven skeet (middels de interne competitie) enz.

Nogmaals, geef aan het einde van het jaar (november) door dat je:

 • alleen een jachtakte hebt,
 • nog geen verlof hebt,
 • je wedstrijden bij een andere vereniging schiet.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

melden dat je geen verlof hebt

 

 

Wapengebruik

In de Circulaire wapens en munitie is een differentiatie in wapentypes opgenomen, al naar gelang de ervaring van sportschutters. Deze differentiatie heeft niet slechts betrekking op wapens waarvoor een verlof mag worden afgegeven, maar ook voor het gebruik van verenigingswapens of wapens van medeschutters. De door de Minister aangegeven differentiatie kent drie fasen, hieronder nader toegelicht:

Fase 1:

Sportschutters die korter dan één (1) jaar volwaardig lid zijn van een schietsportvereniging mogen de schietsport uitsluitend beoefenen met vuurwapens die zijn toegelaten in de Olympische disciplines, de disciplines van de International Shooting Sport Federation (ISSF) en de disciplines van de Muzzle Loaders Associations International Confederation (MLAIC), zoals gereglementeerd door de KNSA. Sportschutters die na minimaal één (1) jaar een eerste verlof aanvragen, komen uitsluitend voor vuurwapens in aanmerking die geschikt zijn voor de beoefening van Olympische disciplines. Sportschutters die na minimaal twee (2) jaar volwaardig lidmaatschap een eerste verlof aanvragen, komen in aanmerking voor vuurwapens die geschikt zijn voor de beoefening van Olympische disciplines, ISSF-disciplines en MLAIC-disciplines. Deze vuurwapens mogen geen semi-automatische geweren zijn.

Fase 2:

Bij de eerste verlenging van een verlof of na twee (2) jaar volwaardig lidmaatschap, mag verlof worden aangevraagd niet alleen voor wapens die zijn toegelaten bij Olympische disciplines maar tevens voor wapens die zijn toegelaten binnen de disciplines van de International Shooting Sport Federation (ISSF) en de Historische-Wapensdisciplines van de Muzzle Loaders Associations International Confederation (MLAIC).

Dat zijn dus grootkaliber-pistolen en –revolvers, met een maximum kaliber van 9 mm, zoals een Glock model 17, 19, 34, een CZ model 75B kaliber 9 mm Luger, een Tanfoglio Match kaliber 9 mm, een revolver Smith & Wesson model 686+ kaliber 38 Special, zolang de looplengte maar niet meer is dan 153 mm. 

Voor grootkaliber-geweren geldt dat deze zijn toegestaan in enkelschots uitvoering, niet zijnde semi-automatisch. Meerschots geweren met magazijn zijn toegestaan, maar geen magazijnen met zelfladende functie. Dat zijn geweren zoals een Keppeler 300 meter standaard kaliber 6 mm of een Steyr safe bold stainless in het kaliber .308, enzovoorts.

Voor historische wapens geldt dat alle wapens die zijn toegestaan binnen de door de KNSA c.q. de MLAIC gereglementeerde disciplines, zijn toegestaan.

Fase 3:

Bij de tweede verlenging van een verlof, is de aanvraag van een verlof toegestaan in alle andere overige door de KNSA gereglementeerde en erkende disciplines. 

Dat betekent dat wapens in semi-automatische uitvoering voor de disciplines Militair Pistool, Militair Geweer, Dynamic Service Rifle, NPSA Geweer & Pistool, Action Shooting, .30M1, zijn toegestaan wanneer deze voldoen aan de desbetreffende regelgeving. 

Voor pistolen en revolvers betekent dit dat ook kalibers boven de 9 mm, zoals de .45 ACP, zijn toegestaan en ook militaire geweren in semi-automatische uitvoering en ook afgeleiden van militaire geweren in kleinkaliber-uitvoering zijn toegestaan.

Voor de disciplines die zijn erkend door de KNSA, van de APS en de NPSA, te weten Dynamic Service Rifle en NPSA Geweer & Pistool, zijn ook geweren toegestaan die gebruik maken van pistoolmunitie.

Door de KNSA is op haar website gepubliceerd een overzicht van alle KNSA-gereglementeerde disciplines. In dat overzicht zijn de belangrijkste sporttechnische en wapentechnische eigenschappen opgenomen, zoals trekkerdruk, de kalibers, gewichten, afmetingen, enzovoorts. In datzelfde overzicht is ook gemerkt welke disciplines binnen welke fase zijn toegestaan. Klik hier voor het overzicht KNSA-disciplines.

Schietbaan de Wildenberg

Onze schietvereniging is gevestigd op Schietbaan de Wildenberg en maakt daar gebruik van de volgende faciliteiten:

Kleiduiven:

 • 2 x Olympisch Skeet
 • 2 x Olympisch Trap
 • Jachtparcour volgens KNJV standaard
 • 16 verschillende jachtposten
 • 6 x Compak
 • 6 x Sporttrap
 • 1 x Balltrap

Kogel:

 • 50 meter baan

De 50 meter baan is geschikt voor alle in Nederland toegestane kalibers, voor zowel handwapens alsook kogelgeweren.
Tevens is deze baan voorzien van een 'lopend varken'.

Café:
Iedereen is hier welkom om wat te drinken en een klein hapje te eten.

Heeft u vragen aangaande de schietbaan dan kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt ook bellen: 0495 520329

Spelregels op de schietbaan:

Het baanreglement van Schietbaan de Wildenberg.

 • Veiligheid voor alles! (altijd loop in schietrichting, geweer gebroken en zonder munitie dragen enz.)
 • Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het bij zich dragen van de benodigde papieren
 • Aspirant leden mogen nooit zonder begeleiding met een vuurwapen de baan op. (gevolg is onmiddelijke verwijdering van de baan)
 • Na gebruik van de kleiduiven baan wordt u geacht het kleiduiven kaartje in te leveren bij de bar (mits u een eigen kaart heeft aangeschaft)
 • Gebruikers van de kogelbaan worden geacht hun lege patroonhulzen en schietkaarten in de daarvoor bestemde bakken te deponeren
 • Aspirant leden zijn verplicht om een, door de schietvereniging aangeboden, veiligheidscursus te doen.

Het adres van Schietbaan de Wildenberg: Op Kernies 3, 6002 NC Weert

100m schietbaan

Elke tweede maandag van de maand wordt door onze vereniging de 100m binnenschietbaan in Veghel gehuurd voor onze kogelschutters.

Onze kogelschutters kunnen van 21.00 - 23.00 gebruik maken van de 100 meter baan. Het adres van Stichting Veghelse Indoos Schietbanen: Geerbunders 31, 5461 XM Veghel.

Naar de website van SVIS

LET OP! Je moet als schutter zelf je schijven en achterplaten (karton/hout) meenemen. Er is géén kastruimte beschikbaar. Schietschijven voor de interne competitie zijn wel aanwezig.

Hieronder vind je een overzicht van alle maandagen dat er in Veghel geschoten kan worden. Let op, dit is een automatisch gegenereerde kalender. Op feestdagen zoals pasen en pinksteren is de baan gesloten. De feestdagen worden ook in de kalender weergegeven

 

E-maillijst

Om mededelingen aangaande SV de Wildenberg bij jou te krijgen werken we met e-maillijsten. We sturen niet vaak e-mails. We sturen alleen een e-mail wanneer er (belangrijke) mededelingen gedaan moeten worden. Mededelingen over wedstrijden, wijzigingen in de wedstrijdkalender en baansluitingen bijvoorbeeld. Als je (aspirant-) lid bent heb je waarschijnlijk al één of meer berichten ontvangen via zo'n e-maillijst.

Als lid van SV de Wildenberg sta je automatisch op de e-maillijst. Na het ontvangen van een e-mail van deze lijst kan je jezelf uitschrijven voor de lijst middels een link onderaan de e-mail. LET OP: je bent meteen uitgeschreven, er wordt niet om een bevestiging gevraagd. Je ontvangt dan geen e-mail meer via deze lijst. Je wordt dan niet meer op de hoogte gehouden van zaken aangaande SV de Wildenberg. Wil je je weer inschrijven voor de e-maillijsten dan kun je dat doen door een e-mail te sturen naar webbeheerder(at)svdewildenberg.nl met de vraag om weer op de e-maillijst geplaatst te worden.

Om je weer in te schrijven voor de e-maillijst kun je ook gebruik maken van deze link. De link brengt je naar een webpagina van Mailchimp alwaar je jouw gegevens kunt invullen.

Je kunt als derde optie het formulier hieronder invullen.

 

Schrijf je opnieuw in voor de e-maillijst

Velden met een * moeten ingevuld worden
Hoe wil je de e-mail ontvangen?
 
 
Wanneer je je aanmeldt voor de mailinglijst en je bent geen lid van SV de Wildenberg dan wordt je verwijderd van de lijst.
 
Mededelingen worden ook op deze website geplaatst. Wanneer je bent uitgeschreven of als je geen e-mail adres hebt of hebt opgegeven, dan kun je via deze website op de hoogte blijven.